محافظت از چشم ها و بینایی
چشمها دریچهای هستند که ما را به جهان پیرامونمان متصل میکنند. برای انجام تمام فعالیتهای روزمره به چشم وابسته هستیم. اگر عاملی سلامت این عضو مهم را به خطر بیندازد کل زندگی ما مختل خواهد شد. دلایل مختلفی وجود دارد که احتمال آسیب به چشمها را افزایش میدهد. بیخوابی، استرس، سوءتغذیه، کاهش شدید وزن، عدم مصرف ویتامینهای اساسی موردنیاز بدن و ابتلا به برخی بیماریها عوامل کلیدی در کاهش میدان دید ما هستند. دستورالعملهایی برای محافظت از چشم ها و بینایی وجود دارد که با رعایت آنها میتوانیم از چشمها مراقبت کرده و احتمال بروز آسیبهای چشمی را به حداقل برسانیم. برای آگاهی از این موارد در ادامه با ما همراه باشید.
مهمترین نکات برای محافظت از چشمها
ما برای مشاهده محیط اطراف خود و برای انجام فعالیتهای روزانه، کاری و تحصیلی به چشمهایمان وابسته هستیم. سلامت چشمها رابطهای مستقیم با افزایش کیفیت زندگی دارد. برای اینکه چشمهای سالمی داشته باشید رعایت نکات زیر ضروری است:
مراجعه منظم به چشمپزشک
انسان موجودی است که میتواند خود را با شرایط مختلف وفق دهد. همین امر موجب شده اغلب افراد زمانی متوجه بیماریهای خود شوند که بیماری بسیار پیشرفت کرده و این امر درمان را با مشکلات اساسی مواجه میکند. با توجه به شرایط کنونی جهان، تلویزیون، کامپیوتر و گوشیهای هوشمند به مهمترین ابزار در زندگی مدرن تبدیل شدهاند. همین امر احتمال آسیبهای مختلف به چشم را افزایش میدهد.
مزیت تغییر فونت گوشی و کامپیوتر سبب شده که ما از تغییراتی که در میدان دیدمان رخداده بیاطلاع باشیم و غالباً تصور میکنیم که بینایی ما کامل است. اما زمانی که بعد از گذشت مدتی نسبتاً طولانی به دکتر مراجعه میکنیم متوجه میشویم که تا چه اندازه به چشمهای خود آسیب زدهایم.
به همین دلیل اغلب متخصصین توصیه میکنند برای محافظت از چشم ها و بینایی علاوه بر استفاده از رژیم مناسب و حاوی ویتامینهای اساسی موردنیاز بدن هر ۶ ماه یکبار به چشمپزشک مراجعه کرده و وضعیت بینایی خود را بررسی کنید. در برخی موارد با توجه به تشخیص متخصص خود میتوانید جلسههای معاینه را سالانه انجام دهید. اگر برای رفع مشکل بینایی خود از لنز استفاده میکنید بهتر است با مشورت پزشک خود لنز مناسب را انتخاب کنید.
مهمترین نکتهای که اشاره به آن ضروری است تاثیر منفی افزایش سن بر سلامت چشم و قدرت بینایی انسان است. افزایش سن علاوه بر اینکه بر چهره انسان تاثیر میگذارد عملکرد و سلامت اعضا و اندامهای داخلی بدن را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. دژنراسیون ماکولا یکی از بیماریهای شایع چشم است که در اثر افزایش سن ایجاد میشود. آسیب ماکولا در اثر افزایش سن سبب تاری دید و کاهش میدان دید بیماران میشود. یکی دیگر از بیماریهای چشمی که بهآرامی و تقریباً بدون علائم خاص ایجاد شده گلوکوم است.
عصب بینایی مهمترین عضوی است که در گلوکوم آسیب میبیند. در افراد مبتلا به این عارضه با تجمع مایع در قسمت جلوی چشم و افزایش فشار داخل کره چشم مواجه هستیم. عدم درمان بهموقع این عارضه میتواند پیامدهای جدی و جبرانناپذیری به دنبال داشته باشد.
پیروی از یک برنامه تغذیه مناسب برای محافظت از چشم ها و بینایی
ممکن است متعجب شوید اما رابطهای مستقیم بین تغذیه انسان و سلامت چشمها وجود دارد. برای اینکه سلولها و ماهیچههای چشم بتوانند فعالیت خود را بهدرستی انجام داده و عملکرد این عضو حساس در حالت ایدهآل قرار داشته باشد مصرف ویتامینهای اساسی موردنیاز بدن و محافظت از چشم ها و بینایی ضروری است.
سادهترین روش برای تأمین ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز بدن استفاده از یک برنامه غذایی مناسب است. در برنامه تغذیه باید دستههای مختلف مواد موجود در هرم غذایی وجود داشته باشد. استفاده از سبزیجات دارای برگهای تیره را فراموش نکنید. اسفناج و کلمپیچ دو گیاه مناسب برای تأمین ویتامینهای موردنیاز چشمها هستند. با استفاده از انواع میوهها، فیبر، غلات، حبوبات و ماهیهای حاوی اسید چرب میتوانید احتمال ابتلا به بیماریهای مختلف چشم را به حداقل برسانید.
بررسی سابقه وراثت و درمان بیماریهایی مانند دیابت
تحقیقات علمی نشان میدهند که وراثت مهمترین عامل ابتلای افراد به بیماریهای مختلف است. برای اینکه بتوانید عارضههای چشمی خود را بهدرستی تشخیص داده و از درمان مناسب استفاده کنید، باید از مشکلات چشمی بستگان درجه یک خود مطلع باشید. وجود این اطلاعات به پزشک کمک میکند که بداند احتمال وقوع کدام عارضه در شما بیشتر است. در چنین حالتی پزشک میتواند شیوه درمانی مناسب برای پیشگیری از این عارضه را اتخاذ کند.
ابتلا به برخی بیماریها مانند دیابت نیز در کاهش میدان دید مؤثر است. اگر به دیابت نوع یک مبتلا هستید سعی کنید بیماری خود را کنترل کرده و بهصورت مرتب وضعیت بینایی خود را بررسی کنید. اما، احتمال ابتلا به دیابت نوع دو با افزایش سن، عدم تحرک و افزایش وزن بیشتر میشود. اگر احساس میکنید تغییرات جدی در بینایی شما ایجاد شده حتماً با مشورت پزشک معالج خود احتمال ابتلا به دیابت را بررسی کرده و در صورت ضرورت از روشهای پیشگیریکننده و درمانی استفاده کنید.
تناسب وزن برای محافظت از چشم ها و بینایی
برخی افراد برای تناسباندام خود بدون نظر متخصص تغذیه و از طریق حذف برخی مواد غذایی وزن خود را کاهش میدهند. این روش به دلیل کاهش ویتامینهای موردنیاز بدن میتواند عواقب جبرانناپذیری به دنبال داشته باشد. برای محافظت از چشم ها و بینایی هرگز بدون مشورت با متخصص تغذیه از هیچ رژیم لاغری پیروی نکنید. زیرا، افت میدان دید و آسیب به سلولها و ماهیچههای چشم مهمترین تاثیر منفی لاغری بدون نظر متخصص است.
از سوی دیگر، اضافهوزن و عدم تحرک علاوه بر افزایش احتمال ابتلا به دیابت میتواند منجر به ازدسترفتن قوه بینایی شما شود. احتمال وقوع عارضه گلوکوم در این دسته از افراد بسیار زیاد است. توصیه میشود که با راهنمای و مشورت پزشک متخصص وزن خود را در حالت ایدهآل نگه دارید.
استفاده از عینک محافظ
اگر به دلیل نوع کار خود با لپتاپ و گوشی سروکار دارید. اگر ورزشهای زمستانی و برفی را بهصورت جدی دنبال میکنید. اگر به فعالیتهایی مانند باغبانی علاقهمند هستید. یا اگر در مشاغلی مانند جوشکاری فعال هستید. بهتر است برای محافظت از چشمهای خود حتماً از عینکها و شیلدهای محافظ استفاده کنید. در انتخاب این عینکها خودسرانه عمل نکنید. حتماً طبق دستور پزشک خود بهترین عینک را انتخاب و خریداری کنید.
کاهش استرس و خواب کافی
یکی از مواردی که روند محافظت از چشم ها و بینایی را با مشکل مواجه میکند استرس است. اگر به استرس مبتلا هستید باید بدانید که علیرغم پیروی از برنامه غذایی مناسب، بدن شما قادر به جذب موارد مورد نیاز خود نخواهد بود. این امر میتواند سلامت اعضا و اندامهای داخلی بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد. بیشترین آسیب ناشی از استرس به چشمهای شما خواهد رسید. بهتر است با کمک مشاور و روانشناس مجرب استرس خود را کنترل و مدیریت کنید. توجه داشته باشید که اگر استرس شما بالا است حتماً از داروهای کاهشدهنده استرس کمک بگیرید.
بدن انسان به روزانه ۸ ساعت خواب آرام نیاز دارد. اغلب متخصصین توصیه میکنند که برنامه زندگی خود را بهگونهای تنظیم کنید که بتوانید شبهنگام بهآرامی بخوابید. اما اگر شیف کاری شما متغیر است سعی کنید در طول روز کمبود خواب خود را جبران کنید. بیخوابی میتواند اعصاب، سلولها و ماهیچههای چشم شما را تحت تاثیر قرار دهد.
ویتامینهای اساسی برای محافظت از چشم ها و بینایی
ممکن است متعجب شوید اما سلامت چشمهای ما به نوع تغذیه و سبک غذا خوردن ما وابسته است. برای بهبود عملکرد چشمها باید برخی ویتامینهای اساسی در برنامه غذایی وجود داشته باشد. این ویتامینها عبارتند از:
![ویتامینهای اساسی برای محافظت از چشم ها و بینایی](https://gitisalamat.com/wp-content/uploads/2022/03/%D9%88%DB%8C%D8%AA%D8%A7%D9%85%DB%8C%D9%86%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%D8%B3%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D8%AD%D8%A7%D9%81%D8%B8%D8%AA-%D8%A7%D8%B2-%DA%86%D8%B4%D9%85%E2%80%8C-%D9%87%D8%A7-%D9%88-%D8%A8%DB%8C%D9%86%D8%A7%DB%8C%DB%8C.png)
ویتامینهای اساسی برای محافظت از چشم ها و بینایی
ویتامین A یکی از ویتامینهای اساسی موردنیاز بدن
ویتامین A ضروریترین ویتامین برای افزایش دید و تقویت عضلات چشم است. این ویتامین بخشی از پروتئین رودوپسین است که امکان مشاهده تصاویر در نور کم را فراهم میکند. بررسیها نشان میدهند که کمبود این ویتامین عامل اصلی ابتلا به شبکوری است. بهعلاوه، ویتامین آ برای عملکرد روان قرنیه ضروری است. افرادی که با کمبود این ویتامین مواجه هستند غالباً احساس خشکی در ناحیه قرنیه دارند.
ویتامین E
یکی دیگر از ویتامینهای اساسی برای محافظت از چشم ها و بینایی ویتامین E بوده که عملکرد مطلوب چشم به آن وابسته است. این ویتامین از خاصیت آنتیاکسیدانی بسیار خوبی برخوردار است. وظیفه اصلی آنتیاکسیدان مبارزه با رادیکالهای آزاد است. مطمئناً تاکنون نام بیماری آب مروارید را شنیدهاید. این بیماری چشمی ناشی از آسیب رادیکالهای آزاد به پروتئینهای درون چشم و ایجاد بخشها و لکهای کدر روی عدسی است. نتایج حاصل از پژوهشهای علمی نشان میدهد که مصرف مقدار کافی از ویتامین ایی در کاهش احتمال بروز عارضه آب مروارید بسیار مؤثر است.
ویتامین C
یکی دیگر از آنتیاکسیدانهای قوی که مانع از وقوع واکنشهای اکسیداتیو میشود ویتامین C است. دو نوع آب مروارید بهواسطه افزایش سن ایجاد میشود که آب مروارید قشری (روی لبههای عدسی) و هستهای (در بخش مرکزی عدسی) نام دارند. عامل اصلی وقوع این دو عارضه آسیبهای اکسیداتیو است. تحقیقات معتبر علمی نشان میدهند که رابطهای مستقیم بین افزایش مصرف ویتامین ث و پیشگیری از آب مروارید وجود دارد. مصرف مقدار مناسب این ویتامین موجب کاهش ۳۳ درصدی خطر ابتلا به آب مروارید در اثر افزایش سن میشود.
ویتامین B مهمترین ویتامین برای محافظت از چشم ها و بینایی
تحقیقات منتشر شده در سال ۲۰۰۹ نشان داد که بین مصرف ویتامینها B12، B6 و B9 و کاهش دژنراسیون ماکولا در اثر افزایش سن رابطهای مستقیم وجود دارد.
جمعبندی
برای محافظت از چشم ها و بینایی دو عامل اصلی وجود دارد. مهمترین عامل استفاده از ویتامینهای مورد نیاز بدن بوده و عامل دیگر بررسی دائمی وضعیت چشم و کنترل بیماریها با مراجعه به پزشک متخصص است. برای تأمین ویتامینها و مواد مورد نیاز بدن باید از یک برنامه غذایی غنی پیروی کنید، میزان استرس خود را کاهش دهید و بهاندازه کافی بخوابید.
اگر در مشاغل پرخطر مانند جوشکاری فعال هستید یا به دلیل شغل و رشته ورزشی خود فعالیت چشمی زیادی دارید حتماً از عینک محافظ مناسب استفاده کنید. به این نکته توجه داشته باشید که برای شستن چشمها یا پاککردن آرایش آن حتماً از شامپو و شوینده مخصوص چشم استفاده کنید.
منبع: گیتی بلاگ
بدون دیدگاه